Comoară de artă la Topalu – muzeu unic în mediul rural românesc, cu peste 200 de picturi celebre

Divertisment

La aproximativ 80 de kilometri depărtare de municipiul Constanța, la Topalu – comună cu circa 2.000 de săteni situată pe malul Dunării, o casă bătrânească a fost transformată într-o comoară de artă – Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă”.

Muzeu de artă este unic în mediul rural din țara noastră, cu 228 de opere de pictură, sculptură și grafică ale unor artiști celebri, printre care pictorii Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Mircea Demetrescu, Octav Băncilă, Theodor Pallady, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Corneliu Baba.

Despre existența la Topalu a unei astfel de colecție de artă puțini știu din câte se pare, cu toate că Muzeul „Dinu și Sevasta Vintilă” funcționează din anul 1960. De ce o astfel de comoară de artă la Topalu? Răspunsul vine chiar de la medicul Gheorghe Vintilă, cel care a donat colecția administrației locale din Topalu, în memoria părinților săi, Dinu și Sevasta Vintilă, învățători ai localității de numele cărora este legată construirea, în 1920, a primei școli primare din sat.

„Am fost întrebat deseori de ce am donat cele 228 de lucrări de pictură, sculptură și grafică — adunate de-a lungul a patruzeci de ani de febrilă activitate de colecționar — tocmai Primăriei comunei Topalu. De ce am ales tocmai Topalu pentru împlinirea visului mei de a deschide și permanentiza un muzeu sătesc de artă în Dobrogea? De ce, dată fiind izolarea Topalului, lateralitatea sa față de căile cele mai la îndemână? Am ales Topalu din rațiuni sentimentale, pentru că el reprezintă obîrșia neamului meu. Stră-străbunii mei s-au născut la Topalu, ei fiind continuatori ai locuitorilor stabiliți aici în cine știe ce veac îndepărtat. (…) Părinții mei, Dinu și Sevasta Vintilă, s-au numărat printre animatorii culturali ai comunei (…).”, explică dr. Gheorghe Vintilă, potrivit unui text publicat în anul 1972 în revista Tomis, Constanța.

Maria Buzatu, directoare de aproape 50 de ani a muzeului de la Topalu, a menționat, pentru AGERPRES, că locuința părintească a doctorului Vintilă, casa unde conform dorinței acestuia funcționează muzeul, aparține în prezent Muzeului de Artă Constanța, după ce respectiva instituție a câștigat în instanță un proces deschis după 1990 de foști deținători ai imobilului, alții decât familia Vintilă.

În curtea casei-muzeu se află în prezent mormântul doctorului Gheorghe Vintilă, fiind astfel respectată o ultimă dorință a acestuia, menționată în actul de donație a valoroasei colecții de artă.

„L-am cunoscut personal pe dr. Gheorghe Vintilă, venea în fiecare vară la Topalu. (…) După ce a terminat școala primară s-a mutat împreună cu părinții la București. Mai avea o soră licențiată în Litere și un frate care a murit în război. (…) Pe lângă donația făcută Primăriei Topalu, dr. Vintilă a mai donat 50 de opere de pictură Muzeului de Artă Constanța. (…) În 1960 s-a făcut actul de donație, ultima dorință a lui a fost să fie înmormântat în curtea muzeului. Nu s-a putut atunci, pentru că eram în 1978 și nu ne-au dat voie. După 1990, l-am adus în curtea muzeului, unde este înmormântat”, a declarat directoarea muzeului de la Topalu.

Pasiunea doctorului Vintilă de a colecționa opere de artă a fost întărită de relația de prietenie pe care acesta a avut-o cu pictori celebri. 

„Doctorul Vintilă i-a cunoscut pe Tonitza, Pallady, Șirato, Dimitrescu care formau grupul celor patru, pe Oscar Han care a fost cel mai bun prieten al său și care i-a dat foarte multe detalii despre pictură, l-a îndrumat ce să colecționeze, i-a fost alături mereu. (…) A fost o mare pasiune și, încet, încet, a început să cunoască pictura”, a afirmat Maria Buzatu.

Comoara de artă de la Topalu este râvnită însă de un pretins moștenitor al dr. Gheorghe Vintilă, stabilit în SUA, care, prin instanța de judecată, solicită să intre în posesia colecției pentru că aceasta ar fi păstrată în condiții improprii.

„Ne judecăm de circa cinci ani. (…) Un bărbat pretinde că este fiul nelegitim al dr. Vintilă. Am înțeles că susține că ar proveni dintr-o relație nelegitimă pe care medicul ar fi avut-o cu menajera. (…) Donația a fost făcută de către dr. Vintilă când era în timpul vieții. (…) Presupusul moștenitor revendică colecția sub pretextul că lucrările nu sunt bine întreținute, ceea ce nu este adevărat”, a spus Maria Buzatu.

Conform acesteia, exponatele muzeului de artă de la Topalu sunt expertizate periodic de către specialiști în domeniu.

„Se face reevaluarea, lucrările sunt expertizate în fiecare an sau cel mult la doi ani. Vine o comisie care le verifică, vin restauratori. (…) Avem aparate pentru menținerea temperaturii și umidității necesare. (…) De fiecare dată, în urma verificărilor făcut a reieșit că totul este în regulă”, a menționat reprezentanta Muzeului de artă „Dinu și Sevasta Vintilă”.

Inițial, casa bătrânească de la Topalu a familiei Vintilă a avut șase camere, imobilul fiind ulterior reabilitat de Consiliul Județean Constanța și extins, astfel încât cele 228 opere de artă (212 tablouri și 16 sculpturi) sunt expuse în prezent în 13 încăperi.

Muzeul este prevăzut cu sisteme de monitorizare video, antiefracție, o firmă asigurând în permanență paza. În plus, clădirea se învecinează cu sediul Poliției Topalu. De la înființare și până în prezent, muzeul nu a fost niciodată ținta hoților.

Referitor la numărul de vizitatori, pragul muzeului de artă de la Topalu este călcat de un număr redus de persoane, cel mult 200 pe lună, comparativ cu aproape o mie de vizitatori pe lună înainte de 1990. În perioada verii, biletul de intrare costă 10 lei și, respectiv, 5 lei pentru elevi și studenți. Toamna, iarna și primăvara, ambele tarife sunt reduse la jumătate, vizionarea celor 228 de opere de artă costând 6 lei, respectiv, 3 lei. 

Vizitatorii sunt în general elevi, diverse persoane care ajung întâmplător în comuna Topalu și, uneori, grupuri de turiști străini care vin de la Constanța, ultimii astfel de turiști fiind basarabeni.

„Nu se mai organizează așa de multe excursii aici, așa cum erau înainte de 1990. (…) Probabil, oamenii nu știu de existența acestui muzeu”, a afirmat Maria Buzatu.

Un număr mare de vizitatori, proveniți dintre sătenii din Topalu, a fost în ziua în care muzeul a fost redeschis iar intrarea a fost gratuită, după ce a fost reabilitat în perioada 2006 — 2008. În timpul executării lucrărilor, exponatele s-au aflat la Muzeul de Artă Constanța.

Întrebată dacă vreun demnitar ori persoană publică au vizitat după 1990 Muzeul de artă „Dinu și Sevasta Vintilă”, răspunsul directoarei instituției a fost prompt, „nu”, cu mențiunea că înainte de 1990 muzeul a fost vizitat de Zoe Ceaușescu, fiica fostului președinte al țării Nicolae Ceaușescu.

Câteva dintre exponatele Muzeului de artă „Dinu și Sevasta Vintilă” din localitatea constănțeană Topalu: Nicolae Grigorescu — Ciobănaș, Flori de nalbă; Mircea Demetrescu — Cap de fetiță; Ștefan Luchian — Femeie cu copil la marginea orașului; Octav Băncilă — Țăran transilvănean, Peticarul, Flori, Cap de evreu; Theodor Pallady — Nud cu lalele, Natură moartă cu narghilea; Gheorghe Petrașcu — Pe malul mării, Peisaj cu case; Nicolae Tonitza — Câmpul cu maci, Fetița acrobatului; Francisc Șirato — Spoitori, Lalele; Ștefan Dimitrescu — Bunelul și nepoata, Fetiță la pupitru; Camil Ressu — Casă, Țărancă cu copil; Lucian Grigorescu — Natură moartă; Aurel Băeșu — Cap de țărancă; Alexandru Ciucurencu — Femeie în gri; Corneliu Baba — Nud; Theodor Aman — Peisaj de țară; Iosif Iser — joc de copii; Camil Ressu — Gheorghe din Vlaici.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.