Tu decizi pentru Constanţa! Este pentru prima dată când tu votezi proiectele care să fie finanţate de la bugetul local

Social

Înscrie-te pe platforma „Tu decizi pentru Constanţa” şi poţi participa la realizarea proiectelor care vor transforma oraşul. Vino cu idei şi iniţiative care pot rezolva problemele cu care te confrunţi.

„Unul dintre obiectivele mele principale îl reprezintă implicarea cetăţenilor în mod direct în luarea deciziilor la nivel administrativ. Constanţa este a oamenilor şi mă bucur că acest proiect de bugetare participativă, atât de important pentru oraş, se va concretiza şi va deveni un instrument de transparenţă decizională la nivel de guvernare locală, prin care vor fi respectate dorinţele constănţenilor” a declarat viceprimarul municipiului Constanţa, Florin Cocargeanu.

Suma totală alocată de la bugetul local este de 5 milioane de lei/an, iar un proiect propus trebuie să se încadreze în suma de 500.000 lei, inclusiv TVA. Va câştiga proiectul cu cele mai multe voturi din fiecare dintre cele 10 domenii: mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, amenajare spaţii verzi şi locuri de joacă, amenajare spaţii publice, cultură, protecţia mediului/protecţia animalelor, digitalizare, sport, social, educaţie şi sănătate.

Pentru a fi validate, proiectele trebuie să fie de competenţa Primăriei municipiului Constanţa sau a instituţiilor subordonate Consiliului Local şi să vizeze un spaţiu din proprietatea publică a municipiului Constanţa.

Fiecare persoană fizică sau juridică poate formula o singură propunere de proiect pentru fiecare din domeniile stabilite în regulament. Pot propune şi/sau vota proiecte pentru oraş cei care locuiesc, muncesc sau studiază în municipiul Constanţa şi au împlinit vârsta de cel puţin 18 ani, precum şi asociaţiile şi fundaţiile cu sediul social în municipiul Constanţa. Pentru a putea trimite propuneri de proiecte şi pentru a putea vota, trebuie să vă creaţi un cont de utilizator în platforma online şi să vă identificaţi cu un cont unic de email.

Platforma online este disponibilă la adresa: https://tudecizi.primaria-constanta.ro/

De asemenea, proiectele pot fi depuse şi în format tipărit la registratura Primăriei municipiului Constanţa.

O comisie de evaluare şi monitorizare, din care vor face parte reprezentanţi cu putere de decizie din cadrul aparatului de specialitate al primarului sau instituţiilor subordonate Consiliului Local al municipiului Constanţa, reprezentanţi ai Consiliului Local al municipiului Constanţa şi reprezentanţi ai societăţii civile va stabili eligibilitatea proiectelor.

Sesiunea din 2022 se desfăşoară astfel:

19.09.2022 – 16.10.2022 – Etapa de depunere a proiectelor;

17.10.2022 – 04.11.2022 – Etapa de analiză a proiectelor, care conţine mai mulţi paşi:

17.10.2022 – 30.10.2022 – Evaluarea proiectelor de către Comisia special creată în vederea stabilirii eligibilităţii;

31.10.2022 – Afişarea listei cu proiectele eligibile (proiectele vor fi afişate public pe platformă gradual în timpul acestei etape, nu toate în acelaşi timp);

31.10.2022 – Afişarea listei cu proiectele respinse (proiectele vor fi afişate public pe platformă gradual în timpul acestei etape, nu toate în acelaşi timp);

01.11.2022 – 03.11.2022 – Depunerea şi analiza contestaţiilor;

04.11.2022 – Afişarea listei finale de proiecte eligibile.

07.11.2022 – 04.12.2022 – Etapa de vot;

13.12.2022 – Afişarea proiectelor câştigătoare.

Pentru a afla mai multe detalii tehnice, vă rugăm să accesaţi pagina dedicată întrebărilor frecvente şi să consultaţi regulamentul complet.

Menţionăm că procesul de bugetare participativă la nivelul municipiului Constanţa prin intermediul campaniei „Tu decizi pentru Constanţa” a fost aprobat prin HCL nr. 350/2021.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .