Grinzile de susţinere nituite, construite de Anghel Saligny, s-au conservat foarte bine în subsolul Cazinoului din Constanţa şi vor fi lăsate aparent, asemeni zidurilor de piatră şi planşeelor cu bolţi de cărămidă, în urma restaurării, informează un comunicat de presă transmis miercuri de Primăria Constanţa.
Conform sursei citate, echipele de specialişti în finisaje, tâmplărie, ornamente, experţi în rezistenţă şi în instalaţii au făcut sondaje şi verificări pentru a putea da cele mai bune soluţii pentru reabilitarea acestui Cazinoului din Constanţa şi în urma inspecţiilor de rigoare au decis ca grinzile metalice nituite, de susţinere, construite de Anghel Saligny, zidurile de piatră şi planşeele cu bolţi de cărămidă vor fi conservate şi lăsate aparent, în urma refacerii şi consolidării.
”Experţii în monumente istorice clasa A au luat probe din zidurile de piatră, planşeele cu bolţi de cărămidă, dar şi din grinzile metalice nituite realizate de Anghel Saligny, iar în urma analizelor s-a constatat că acestea s-au păstrat foarte bine, aşa că multe dintre elementele originale vor fi păstrate. Se lucrează, de asemenea, şi la decopertarea faţadei Cazinoului pentru verificarea nivelului de degradare”, se arată în comunicatul de presă al Primăriei Constanţa.
La Cazino continuă lucrările de reabilitare, la subsol, unde vor exista două camere tip muzeu, în care vor fi expuse cărţi poştale, fotografii şi obiecte din istoria clădirii edificiu. Echipele de muncitori lucrează acum la recompartimentarea subsolului, prin demolarea pereţilor neportanţi pentru a face loc noii configuraţii, conform autorizaţiei de construire.
Odată cu înaintarea lucrărilor, restauratorii se aşteaptă să apară şi alte mărturii zidite între pereţii clădirii de deţinuţii care au lucrat la reabilitarea clădirii, în anii 1950.
Lucrările la Cazinoul din Constanţa vor respecta proiectul original, cu detaliile arhitecturale din anul 1910. AGERPRES
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.