Reguli de conduită pentru utilizatorii vehiculelor pe 2 roți

Social

Odată cu primele zile de primăvară temperaturile au crescut și tot mai multe persoane aleg deplasarea pietonală, cu trotineta sau cu bicicleta. Fie că aleg bicicleta personală sau una dintre cele puse la dispoziție gratuit de Primăria Municipiciului Constanța prin sistemul de bike sharing, utilizatorii vehiculelor pe 2 roți ar trebui să respecte câteva reguli de conduită în trafic.

Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani, iar pentru a conduce un moped vârsta minimă este de 16 ani.

Vehiculele în cauză trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare, dispozitive de frânare eficiente, sistem de avertizare sonoră și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Bicicletele trebuie conduse pe un singur rând dacă nu se află în vreo competiție, caz în care se face excepție de la această regulă, iar dacă pe direcția de deplasare există o pistă de biciclete semnalizată corespunzător, se circulă doar pe aceasta.

Bicicliștilor le este interzis să învețe să conducă pe drumurile intens circulate, să se deplaseze fără a ține cel puțin o mână pe ghidon și ambele picioare pe pedale ori să conducă aflându-se sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor stupefiante. Bicicliștii nu au voie nici să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un altul împins sau tras ori să transporte o altă persoană, cu excepția situațiilor în care vehiculul este construit special în acest sens. Se interzice și circulația pe partea carosabilă atunci când aceasta este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.

Rugăm utilizatorii de biciclete, trotinete, modepe și orice mijloace de transport pe 2 roți și nu numai să respecte regulile de circulație, semnalizarea rutieră și să manifeste atenție sporită atunci când sunt în trafic.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.