Ziua Universală a Iei

Divertisment

Ziua Universală a Iei a devenit în doar șapte ani una dintre cele mai emblematice evenimente ale comunității noastre. Vom sărbători și în acest an Ziua Universală a Iei însă cu un nou concept, adaptat realității zilelor noastre! Ediția din acest an pune în centru fotografia ca eveniment, ca celebrare, ca artă și se conectează cu esența noastră, ACASĂ, LA ORIGINI.

20 – 21 iunie Dobrogea în bucate – Descoperim și promovăm produse, rețete, obiceiuri și povești locale, ingrediente specifice și de sezon ale fiecărei regiuni, artizani ai gustului și tradițiilor, creatori de proiecte, locuri de experiențe culinare. Invitații și poveștile lor, pe pagina de facebook Ziua Iei – Constanța.

Oricine poate participa. Cum? Printr-o postare personală sau din comunitate în social media sau organizând un eveniment, o experiență online sau offline cu tema patrimoniului culinar local.

1. Experiențe: o masă acasă, în familie și/sau cu prietenii – mic dejun, prânz, cină, brunch, picnic, degustare de produse locale, ture în natură și excursii aproape de casă, cules din flora spontană.

2. Educație: ateliere de gătit, ateliere de grădinărit, lecturi gastronomice, teme creative pentru copii.

3. Schimb de idei și experiențe: întâlniri, conferințe și dezbateri online.

4. Memorie culinară – rețete uitate din cărți vechi de bucate, caietul de rețete, povești locale și de familie, extrase din literatură, cronici, monografii, jurnale de călătorii.

5. Solidaritate locală – recomandări de locuri și produse, artizani, producători, meșteșugari, organizatori de evenimente culinare, sprijin comunitar.

Pentru conținutul online – fotografii, video și text vă recomandăm să folosiți hashtag-urile #HranaNoastră, #ZilelePatrimoniuluiCulinar și #DobrogeaînBucate

Vă așteptăm evenimentele create de voi acasă sau oriunde v-ați afla în perioada 20 și 21 iunie 2020.

22 – 23 iunie – Perspective Dobrogene – Dan Cristian Mihăilescu, Răzvan Teodoreanu, Marian Nikitov, Magda Fulger, Dragoș Nicușor Băluță sunt doar câțiva dintre fotografii care ne vor prezenta Dobrogea din perspectiva lor.

Cu Vlad Eftenie vom povesti despre arhitectura dobrogeană, iar despre tradiții și superstiții legate de Sânziene ne va spune mai multe invitatul nostru surpriză.

Această inițativă este menită să exprime autenticul în gastronomie, turism, arte și meșteșuguri pentru a valoriza patrimoniul culinar românesc.

24 iunie – Pentru că nu vom putea fi împreună, vă invităm să participați la crearea celei mai mari expoziții online, fotografiindu-vă în fața casei, a clădirii unde locuiți, la poartă, în grădină, într-un parc din apropiere sau oriunde înseamnă „acasă” pentru fiecare. Trebuie să purtați o ie, o cămașă sau, de preferat, întreg portul tradițional.

Vă invităm așadar să ne transmiteți fotografiile dumneavoastră până duminică, 21 iunie la adresa de e-mail ziuaiei2020@gmail.com (Subiect: Ziua iei)

Vă rugăm să scrieți și câteva rânduri despre semnificația hainelor pe care le purtați și zona de unde provin. Fotografiile din comunitatea noastră vor fi incluse într-un album virtual care va fi prezentat în data de 24 iunie pe pagina Ziua Iei – Constanța; vor face parte în același timp și dintr-un album global postat de comunitatea La blouse roumaine.

Vă rugăm să încercați să vă faceți o fotografie într-o lumină bună, încadrată, clară și de calitate. Ideal ar fi să fie realizate de un fotograf profesionist.

Înainte, oamenii își făceau poze când venea fotograful la târgurile din satele apropiate. Era un eveniment important și pentru mulți poate unica lor poză. Nici aceasta nu va fi orice fotografie, ci una pe care o veți lăsa moștenire generațiilor următoare, o mărturie a apartenenței noastre la o familie, un neam și o cultură, un exemplu de optimism și speranță în viitor în vremuri atât de tulburi.

Vă încurajăm să vă postați pozele individuale și pe conturile personale de social media și pentru un impact cât mai mare să o faceți chiar pe data de 24 iunie adăugând hashtagurile #acasălaorigini, #ZiuaIei2020 și #ziuaieiconstanța2020.

Organizator Ziua Universală a Iei Constanța – Liliana Sumănaru, colaborator La Blouse Roumaine.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.