Se pun bazele transportului public între localităţile Constanţa, Năvodari, Cumpăna, Ovidiu şi Mihail Kogălniceanu

Social

La invitaţia primarului municipiului Constanţa, Decebal Făgădău, edilii din Năvodari, Cumpăna şi Mihail Kogălniceanu s-au întâlnit pentru a pune bazele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Constanţa, sub forma unei structuri de cooperare a autorităţilor publice locale din regiune.

Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanţa: „În urmă cu 5 ani aveam o regie de transport falimentară (RATC), iar astăzi avem o companie puternică a municipiului Constanţa (CT BUS SA) care poate deveni unul dintre cei mai eficienţi operatori regionali de transport din România. Vom face nişte paşi procedurali pentru înfiinţarea asociaţiei, iar în paralel va trebui să lucrăm pe mai multe planuri: vom înfiinţa un grup de lucru, specialiştii trebuie să analizeze care sunt rutele, noi vom porni un proces de consultare la nivelul fiecărei localităţi în parte, iar juriştii să avanseze cu paşii legali. Avem deja capete de linie pe care le putem extinde către localităţile pe care le reprezentaţi din zona urbană funcţională. Alături de noi, chiar dacă nu a putut fi astăzi prezent, se află şi primarul oraşului Ovidiu, George Scupra. Sper ca toate consiliile locale să înţeleagă demersul pe care îl facem acum şi să meargă pe acelaşi drum al progresului.”

Asociaţia nu îşi propune să interfereze cu mediul concurenţial şi nici să înlocuiască transportul privat. Ceea ce propune este o alternativă de calitate, previzibilă, predictibilă, după nişte standarde pe care locuitorii municipiului Constanţa deja le cunosc.

„Dorim să aducem pentru locuitorii noştri un transport în condiţii civilizate, cât mai repede, iar aceasta este singura soluţie corectă. Am cerut de ani de zile această formă de asociere, care este perfect legală atât potrivit legislaţiei naţionale, cât şi a celei europene”, a declarat Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna.

Decebal Făgădău a precizat că, după finalizarea acestei prime etape, discuţiile vor continua şi cu reprezentanţii localităţilor Agigea şi Valu lui Traian.

Florin Chelaru, primarul oraşului Năvodari: „Salut ideea de a constitui ADI Transport Constanţa! Este o dorinţă şi o cerinţă totodată de-a lungul a 30 de ani din partea fiecărui năvodărean, pentru că foarte mulţi locuitori lucrează în municipiul Constanţa. Ambele oraşe au nevoie de linia 23!”

Flota CT BUS este compusă momentan din 104 autobuze Euro6 noi, cu dotări la cele mai înalte standarde. La acestea se vor adăuga 41 de autobuze electrice care sunt într-o procedură de achiziţie la Ministerul Dezvoltării. De asemenea, a fost finalizată procedura de achiziţie pentru 18 mini autobuze.

„Sunt bucuroasă pentru că Mihail Kogălniceanu face parte din această primă etapă a înfiinţării Asociaţiei. Este nevoie de modernizarea condiţiilor de transport. Noi avem o problemă cu transportatorii privaţi în sensul programului, pentru că avem locuitori ai comunei care lucrează în Constanţa şi vin acasă la ore destul de târzii”, a susţinut şi Ancuţa Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu.

Demersul primarului Decebal Făgădău de a propune constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Constanţa are ca scop îmbunătăţirea mobilităţii integrate prin administrarea coordonată şi finanţarea corespunzătoare a serviciilor publice de transport pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre.

Bogdan Niţă, directorul CT BUS: „Am instalat echipamente de monitorizare GPS pe toate autobuzele, avem un dispecerat ultramodern şi am implementat o aplicaţie care urmăreşte modul în care se desfăşoară activitatea. Avem informaţii utile din fiecare autobuz şi o mulţime de rapoarte care ne ajută să ne îmbunătăţim permanent serviciile.”

„Felicit noua conducere CT BUS Constanţa, deoarece, de-a lungul anilor, am avut întâlniri cu fosta conducere RATC pentru prelungirea liniei de transport în comun până în oraşul Ovidiu, dar nu au fost finalizate cu succes. Susţinem acest demers iar instituţional vom face toate demersurile necesare ca acest proiect sa fie funcţional cat mai repede posibil”, a transmis şi primarul oraşului Ovidiu, George Scupra.

La finalul întâlnirii, primarul Decebal Făgădău a mulţumit colegilor Mariana Gâju, Ancuţa Belu, Florin Chelaru şi George Scupra: „Sunt convins că cetăţenii din toate localităţile pe care le reprezentaţi vor aprecia acest demers comun. Vă doresc mult succes, este un drum lung şi greu, dar împreună vom reuşi!”

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.